Waasland Celtic Harp Center …de verwezenlijking van een droom waarvan ik niet wist dat ik hem had…
Toen ik als 3-jarig meisje voor het eerste de klanken van een Keltische harp hoorde, wist ik meteen dat dit mijn instrument zou worden. De helderheid en ‘tederheid’ van de Keltische harpmuziek raakte mij tot het diepste van mijn ziel. Toen ik eenmaal de leeftijd had ging ik dan ook op harples in de muziekschool in Gent waar ik woonde.
Toen ik mij na mijn muziekschoolstudie verder wilde scholen tot professionele harpiste was al snel duidelijk dat je in België geen alternatief hebt naast de pedaalharp. Wie professioneel aan de slag wil al harpiste moet zich dus klassiek scholen aan een van de Conservatoria. Toch bleef de liefde voor de Keltische harp –dat klepjes instrument waarop iedereen wel start op de muziekschool maar wat de meesten na enkele jaren omruilen voor de grotere pedaalversie- onderhuids kriebelen en besloot ik na enkele jaren om toch opnieuw een Keltische harp aan te schaffen. De muziek die je op dit instrument speelt is immers veel eenvoudiger maar raakt daarom niet minder het hart van de mensen, in tegendeel: de puurheid en eenvoud van de Keltische melodieën zijn voor velen veel toegankelijker en roepen herinneringen op aan reizen naar Keltische landen.
Hoe meer ik mij ging verdiepen in deze muziek en dit instrument hoe meer mijn wereld open ging en hoe beter ik het verschil zag van de plaats die de Keltische harp heeft hier in België en in landen als Ierland, Schotland en Bretagne. In België wordt de Keltische harp veelal als een ‘stepping stone’ beschouwd, een ‘beginners instrument waarop je de basistechniek aangeleerd krijgt maar dat je na enkele jaren inruilt voor de veel grotere versie, de pedaalharp en waarop je vanaf dan een totaal ander soort muziek speelt. In de Keltische landen daarentegen heeft de Keltische harp een rijke traditie, ze was er tijdens de middeleeuwen hét begeleidingsinstrument bij uitstek voor de rondtrekkende troubadours en minnestrelen en vandaag de dag worden daar nog (of beter gezegd weer) grote inspanningen gedaan om die traditie in leven te houden. In deze landen is de Keltische harp een volwaardig instrument naast de andere instrumenten en is de speeltechniek ook mee geëvolueerd met de dans muziek en versieringstechnieken, die toch wel enorm verschilt van de moderne speeltechniek op een pedaalharp.
Langzaam groeide de droom om in België een plaats te creëren waar de Keltische harp ook die aandacht krijgt die ze verdient en waar activiteiten te beleven zijn rond Keltische harp en harpmuziek. Een plaats waar je ook harp kan leren zonder de voorkennis van noten, waar je op het gehoor melodieën kan aanleren zonder stress of haast, waar spelplezier en verbondenheid met de muziek centraal staat.
De ontmoeting met Bernadette Kerscher en haar harpen 2 jaar geleden gaf dit idee een vastere vorm en uit de vriendschap en bewondering voor haar instrumenten groeide een samenwerking die uiteindelijk resulteerde in onze nieuwe muziekruimte en showroom waar wij vanaf heden iedereen met veel enthousiasme en een warm hart verwelkomen!
Voor meer info over Lakshmi Matthieu : www.lakshmi.be